Jupiter

Jupiter, a gázóriás

 A Jupiter hatalmas, legnagyobb a Naprendszerben. A Naptól számítva ez az ötödik bolygó. Átmérője 11× nagyobb, mint a Földé, tömege pedig 300× nagyobb. Gyors tengely körüli forgása miatt a pólusai ellapulnak. Ennek következtében az egyenlítőnél mért átmérője jóval nagyobb, mint a sarkoknál. Keringési sebessége (40.000 km/h) 25× több mint a Földé. Számos holdja van, valamint egy, részecskékből álló keskeny gyűrűsáv kering körülötte. A Jupiternek (a többi gázóriáshoz hasonlóan) nincs szilárd felszíne, a sűrűség folytonosan változik a mélység függvényében. (A gázbolygók sugarát és átmérőjét attól a külső rétegtől mérik, ahol a nyomás 1 bar.)

Összetétele:

Hidrogénből és Héliumból áll. Belsejében a hidrogén folyékony, magjában valószínűleg szilárd halmazállapotú. Magjának méretéről sokat nem tudunk, azonban mérete a becslések szerint nagyobb mint a Földé.

A Jupiter mágnesessége:

Mágneses ereje 20.000× erősebb, mint a Földé. A csillagászok úgy gondolják, hogy a mágneses teret a fémhidrogén gyors forgása által okozott elektromos áramok hozzák létre. A bolygót hatalmas buborék veszi körül, ami a magnetoszféra. Ennek uszálya több mint 600 millió km hosszú, mely már eléri a Szaturnusz pályáját.

Jupiter összetétele

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.