Merkúr

Merkúr, a vasbolygó

A Merkúr A Naphoz eső legközelebbi bolygó. Eme bolygó van kitéve legjobban a Nap hatásainak. Mivel nagyon közel van a Naphoz, ezért nagy sebességgel kering körülötte. Egy teljes kört 88 nap alatt tesz meg. Atmoszférája nincs, felszíne száraz és meredek kráterekkel teli, melyet meteorok becsapódásának tömkelege hozott létre. Felszíne gyakorlatilag ugyanolyan, mint a Föld Holdjáé, ezenkívül számos hasadék figyelhető meg, melyek a bolygó fiatal korában a kihűlése idején jött létre.

Merkúr, a vasbolygó

A szélsőségek bolygója:

A Merkúr egészen apró kőzetbolygó. 18× férne el a Föld belsejében. Mivel a Naphoz legközelebbi bolygó, ezért nincs atmoszférája, ami megvédje a Nap sugaraitól. A Nap felőli oldalán +430°C is lehet a hőmérséklet, viszont amikor beesteledik, hőmérséklete lecsökkenhet akár -170°C alá. Fő jellemzője a kráteres kialakultság.

Sebhelyektől szántott felszín:

A felszín nagyon hasonló a Föld Holdjáéhoz. Különböző méretű kráterek találhatóak rajta. Ezekből a legnagyobb a Caloris kráter, mely 1300 km átmérőjű. Ez a Naprendszer becsapódás által keletkezett legnagyobb krátere. A második legnagyobb a felszínen a Beethoven, mely 643 km átmérőjű. Ezáltal síkságok és dombok váltakoznak a felszínen. 1991-ben rádióteleszkópos megfigyelés során kiderítették, hogy a bolygó sarkainál esetleg fagyott állapotban előfordulhat a víz, mely a kráterek mélyén rejtőzhet, ahol védve van a Nap sugárzásaitól.

Összetétele és mágneses mezeje:

Összetételét tekintve: 29% nátriumból, 22% hidrogénből, 6% héliumból és 43% egyéb kémiai elemekből épül fel. A mágneses hatás a bolygó hatalmas vasmagjának köszönhető. A magot körülvevő burok a feltevés szerint folyékony vasból és kénből álló elegy.

Ritka légkör:

A bolygónak alig van atmoszférája: nagyon vékony réteg (ezért mondjuk azt, hogy nincs is neki). Ez nem tudja megvédeni a bolygót sem a Nap hatásaitól, sem a meteoroktól. Nap közben, amikor a bolygó legközelebb van a Naphoz, a hőmérséklet túllépheti a +450°C is, éjjel pedig lemehet -183°C -ra.

Forgás és keringés:

A Merkúr lassan forog a tengelye körül, kb 59 Földi nap alatt tesz meg egy fordulatot. Azonban, hogy pályáját bejárhassa 88 napra van szüksége. Ez azt jelenti, hogy két naplemente között 176 nap telik el.

Összetétel

A Merkúr összetétele

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.